Mar 4, 2014

[9;51] :)

Assalamualaikum.


Katakanlah (Muhammad), “Tidak akan menimpa kami melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dialah pelindung kami, dan hanya kepada Allah bertawakallah orang-orang yang beriman. [9;51]

Dan orang-orang yang beriman, laki-laki dan perempuan, sebahagian mereka menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (berbuat) yang makruf, dan mencegah dari yang mungkar, melaksanakan salat, menunaikan zakat, dan taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka akan diberi rahmat oleh Allah. Sungguh, Allah Mahaperkasa, Mahabijaksana. [9;71]

Cukuplah Allah bagiku, tidak ada tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal, dan Dia adalah  Tuhan yang memiliki ‘Arsy (singgahsana) yang agung”. [9;129]

Walau busy-penat macam macam mana pun, 
Please spend some time alone recite love letters.
lepas maghrib, lepas isya.. routine.
Teringat lagi masa keje dekat klinik annisa – while waiting for result spm,
Dr.S selalu bawak alquran & almathurat dalam handbag dia.
And while working..sementara patient tak de tu, dia baca alquran :)
Reminder for me myself..
Plan nak taddabur surrah by surrah weekly tu tak tersempat. Heh. :(
I read surrah at-taubah last week and found so many meaningful verses.
Bila emosi tak berape nak betul.. ayat ayat ni (above) macam hadiah utk diri sendiri.
Kalau bedside teaching Dr.Haffa ada minggu cardio, minggu respi..
Nak taddabur alquran pun kena do the same thing..
Minggu ni baca terjemahan surrah annur ke.
Recheck balik ibadah kita macam mana. Reaching 24 yo soon nn!


May Allah bless J

No comments: