May 15, 2012

short story & happy birthday dear blog!

Assalamualaikum.

Warning. a long ranting.   
Blog dah pun turned 4 years old few days back.. happy birthday r.a.i.n.b.o.w.
u’re such a good companion :-)

Laskar pelangi takkan terikat waktu
Bebaskan mimpimu di angkasa
Warna bintang di jiwa
Menarilah dan terus tertawa
Walau dunia tak seindah surga
Bersyukurlah pada Yang Kuasa
Cinta kita di dunia selamanya
Cinta kepada hidup
Memberikan senyuman abadi
Walau hidup kadang tak adil
Tapi cinta lengkapi kita
                                                                                                                    Laskar Pelangi by Nidji

Listening to Laskar Pelangi while ranting/typing this.
6 weeks @ hrpz ii ended last week. It suppose to be 3 months there..
Unfortunately they only allowed us to do internship/attachment for only 6 weeks…
Since there were any other applications..other meds students bla bla. 
It’s okey..tak okey pun kena okeykan jugak. Adelah tu reasons behind, hikmahkan.
Allah knows.

First 3 weeks at medical department, being posted at ward bendahara.
More than 5 patients passed away and I was there witnessed that moment when doctor announces death time.
That feeling… panas je mata.
Seeing as youngest 11 yo patient with acute leukemia.. until oldest patient with multiple disease..
And till today, I wish this one pak cik 40+ yo with multiple chronic diseases, he got uncontrolled diabetes mellitus,
hypertension, chronic kidney disease, decompensated congestive cardiac failure and left leg cellulitis, will get better and back to his normal life. He got young kids and wife to take care.
Thanks specialist Dr.Alwi, Dr.Mat Zuki, houseman Dr.Vignesh yg baik hati ajar itu ini and asked me to follow him around..sebab he’s having problem in understanding klantan’s dialect. Hehe. When pak cik mak cik bercerita, he will just ‘you…can you explain that to me.’ Lagi best pegilaaa auscultate patient tu..palpate sekali..ape tengok2 je..amik abg ke.

And another 3 weeks at obstetrics and gynecology…labor room, antenatal ward, gyne ward.
seminggu seeing labor process, how many cute babies I have seen, fresh.
join lower segment caeserian section (lscs), tengok a young mother with triplet, 
kembar tiga..subhanallah..
Until I get into ward mawar, youngest pt with teratoma ovarian cancer stage 1 c, another younger pt with imperforate hymen until chronic disease – cervical cancer, uterine cancer. Allah…
The thing is dr.zainal said ; dokter ni dia kena ada effort utk blajar agama..kena tahu hukum.
Kalau obg ni, pt’s having irregular menstruation...banyak2 hari dah tinggal solat. Kat sini kena explain kat pt pasal istihadah..dr.zainal sendiri recite hadith.
hmm..btullah dokter ni bleh buat 2 keje selain rawat patient, dakwah sekali :)
Last day scrubing.. join op – myomectomy..
Gracias juga housemans ward mawar baik2..dr.fathia siap suruh palpate sorang pt ni.. she’s waiting for ct scan,
to confirm either she got leiomyoma (fibroid) or leiomyosarcoma..
Mixed feelings and most important, I learned a lot. Alhamdulillah. Thank you Allah.
banyak je nak cerita, tp kang post jadi karangan spm pulak :D

"Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar." (Al Baqarah 2: 155)

"Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaiman halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cobaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: 'Bilakah datangnya pertolongan ALlah?' Ingatlah, sesungguhnya pertolongan ALlah itu amat dekat." (Al Baqarah 2:214)
*
*
Around 5 weeks to go before I finish my internship-phase.
Million things in my mind, huh.
Stretching myself, need to berlari siapkan segala ni. dateline.
tudung siap ni la paling eden tak gemar..pipi bambam sgt..aigoo2..apekan daya msuk OT smua pakai ni...bersih smuanye..hijau!

15 may :- hari nakba. Meh baca quran extra sikit hari ni, solat hajat and the least we can do is dua. pray for them, the Palestenians.

3 comments:

Musafir Melayu said...

Assalamualaikum,

Super jealous to juniors who had vast experience during your internships, yet at the same time kinda glad you guys have much better exposure than us seniors.

Yup, pray for the Palestinians.

Happy days ahead.

najihah iman said...

@musafir melayu.
waalaikumusalam.

err seniors tak yah jealous kot..
sbb tak smua kteorg buat dkt hosp..
n bleh kata many of us having problems mase placement ni..
2 days b4 LI pun ade yg x dpt tempat lg..ims biar kite org sendirik2 je..
tp ade lah hikmah2 tu.
experience, thats count.

K said...

So skrg dah siap internship semua? Masukk balik 3rd year in sept kan?