Nov 12, 2011

[51;56]

Bismillahirrahmanirrahim.

source ; tumblr :)
Beratnya istiqomah. Ramai yang pandai solat, tapi tak banyak yang jaga solat tepat pada waktu, ramai yang bertudung, tapi tak banyak yang sanggup pakai setiap hari. Change is easy ,but keeping it up is hard. But remember the path to hellfire is clear filled with ease and entertainment, but jannah is filled with hardship and bitterness. indeed. – tumblr.

Check balik, benda yg sentiasa kena check, baik pulih ;
-almathurat, still amalkan or tidak right after subuh and asar?
-almulk, after isya’ before sleep?
-solat sunat each day, eg. Like after maghrib prayer?
-recite love letter every day.
-tadabbur any surah.
*these are like the basics things belum masuk qiam yg susah (tak aware.tak amik cakna) nak buat tu, once dah sleep bangun tak waktu subuh. Melainkan kalau ada prog yg included qiam – baru join. Kalau sendiri sendiri? Aaa Tanya diri!!

“We have created jinn and human beings only that they might worship Me” – [51;56]

“The east and the west belong to God. Wherever you turn, you are always in the presence of God. God is Munificent and Omniscient” [2;115]

:)

8 comments:

ieka said...

peringatan yang mudah untuk fhm.. ^_^ thnx..

oxaloacetate89 said...

salam

hmmm..byk sgt yg dah d tinggalkan.sedihnyeee..thanks 4 e entry sayang.utk kesedaran diri sendiri ni T_T

Miszcahye said...

susahnya nak istiqamah...
lemahnya diri...
mudahnya down dek lidah manusia lain
:(

ninja hamimo said...

i like this entry. <3

najihah iman said...

@ieka,
welcome :)

@oxaloacetate89,
wsalam.
same here la k.tika,
kena push diri sendiri ni :)

@miszcahye,
qeoh, jange cpt down sbb others.
tak buat smua, jgn tgl smua..
sikit2 tapi constant :)

najihah iman said...

@ninja hamimo,
excessive korean mat salleh x leh jugok :D
keno saling remind meremind :)

Halwani said...

Mujahadah itu payah kerana syurga itu sangat indah.reminder for me as well :')

najihah iman said...

@haal,
usah kata yg gempak2, yg simple2 ni pun perlu push diri utk keep doing it. fighting!