.saudara disana.


Bismillahirrahmanirrahim-

Undur beberapa langkah..in btw 30th may-3rd june,
Masa ni sy berada di Bangalore-trip few days tu.
Alhamdulillah ade kemudahan utk online, using senior’s wifi act.
Bila tengok status Fb juga twitter, rata-rata update pasal ‘lifeline gaza’-‘freedom flotilla’
dan perkara sewaktu dengannya.. dgn sy tak tahu bagaimana nak dapatkan info,
pergi tempat orang & disconnect dgn news so on.
What exactly happen there? sy & kawan2 tgh have fun kat india,
orang lain tengah sibuk pasal freedom flotilla. Bersalah sungguh rasa =.=
Ape yg terlintas waktu tu, orang2 yg nak pergi tanah gaza diserang puak Israel.
Ya Allah, selamatkan mereka.kuatkan mereka.
Hanya doa je yg mampu sy buat tika itu.
Dan sehingga hari ini dunia masih lagi hangat dengan berita setiap saat lifeline for Gaza.
Take note,
Sy cukup kagum dengan mereka2 yg bersatu hati, bulatkan tekad, bersemangat untuk pegi ke Tanah Gaza, menyalurkan bantuan (bekalan makanan,ubatan etc etc).
Kita yg hidup aman damai dan kadang2 terlupa terus saudara disana tu hanya mampu menonton buletin utama, membaca utusan malaysia, dan upload profile pic berupa bendera Palestine. Tekankan kat diri sendiri -.-
Jihad.ya kita jihad sungguh dalam bidang kita. Yakni jihad pelajaran. Belajar sungguh2.
Everybody has their own jihad. Being a student and excel in your field is also a jihad.
Tak mampu nak pegi tanah gaza macam perwira2 lain.
Scan balik ayat Allah swt ;
“Demi sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) akan dapati manusia yang keras sekali permusuhannya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. Dan demi sesungguhnya engkau akan dapati orang-orang yang dekat sekali kasih mesranya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: "Bahawa kami ini ialah orang-orang Nasrani" yang demikian itu, disebabkan ada di antara mereka pendita-pendita dan ahli-ahli ibadat, dan kerana mereka pula tidak berlaku sombong.”[5;82]
Here I enclose song for gaza. Highlight our spirit will never die.

WE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza)
A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive
They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze
We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight
Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right
But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze
We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

nota kaki :
- teruskan berdoa utk saudara2 kita disana. krn Doa itu senjata mukmin.
- piala dunia meriah semeriah pesta bunga api, tapi harus ingat saudara2 kita disana, kerana hari mereka belum tentu secerah seceria hari2 kita disini.

Comments

Cik Akma said…
kagum dengan sukarelawan yang pegi sane. T____T
iLiYamashita said…
btol2. ak pn kagum gak. when they made this announcement for sape nak jadi sukarelawan kat sana, terbuka to doctors and engineers. ak cam rasa jeles kat org yg dah jadi engineer. i wanna do something. but rite now, all i can do is doa and study as hard as i can.
kasih dania said…
same2 kite doakan mrk ye..agr sntiase dipermudahkn jln2 bg mrk....insyALLAH
zue anak sudin said…
semoga Allah lindungi dorang kat sana..... aamiinnn~

cuma 5 hari terpisah dgn tv & berita. mcm2 da jadi.....
Musafir Melayu said…
Salam,

During the five days trip to India, most of us where totally cut out from the world outside..(funny how I could survive without internet)

I recalled the shock I received upon returning back home and opening my facebook and thus receive the news on Gaza, or more specific, on the humanitarian effort that was halt by the Israel.

My fear at that time was that fellow Malaysian would be some of the casualties. But most of all, I feel a bit ashamed for not knowing what's happening around and enjoying myself while others were, and are, not.

Your post are true, hate as much as we are to the Israel, what are we to do? For now, what's best for us is to continue our own Jihad (in academic), help Palestine in any possible way that we can do, and pray.
najihah iman said…
najihah~all

yap..hate as much as we are to israel..together with d doa..
n jihad in academic..

Popular Posts