.booster.

Bismillahirrahmanirrahim-
Having knowledgeable chitchat dgn Farahiyah+Zati Hananin just now,
Dua2 sy rindu. Dua2 lame sy tak jumpe.
Ok sorg ex naim, sorg ex kisas >.<
Alhamdulillah..bnyk point taken malam ni.
Ibarat received another suntikan semangat, ‘iman booster’..
Few days ni rase lame semacam. Empty.
Isi kandungan chatting sy dgn Farah based on
Tajuk ‘nilai hidup menurut islam’-taken from Maza Yakni by Fathi Yakan.
Farah said, ape tujuan kite wujud kat planet ni.
We both emphasize on this- kita dicreate utk menjadi Hamba.
Utk mengabdikan diri.
Matlamat hidup kena clear..reaching 20 ni lagi lah kena bukak mata.
Buka hati-akal segala. Hidup bukan utk berseronok tak tentu hala.

1.Mengetahui matlamat hidup. Sebagaimana Firman Allah SWT:
“Dan tidak Aku menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka mengabdikan diri (kepadaKu).- Surah az-Zariyat:ayat 56
2. Mamahami nilai dunia berbanding dengan nilai akhirat. Firman Allah SWT:
“Hai orang-orang yang beriman, apakah sebabnya apabila dikatakan kepada kamu: “Berangkatlah (untuk berperang) pada jalanAllah, kamu berasa berat dan ingin tinggal di tempat kamu ? Apakah kamu berpuas hati dengan kehidupan dunia sebagai ganti kehidupan akhirat? Padahal kenikmatan hidup di dunia ini (dibandingkan dengan akhirat) hanyalah sedikit.”- Surah at-Taubah: ayat 38
3. Mengetahui hakikat kematian dan mengambil pengajaran daripada kematian yang pasti berlaku kepada setiap manusia sebagaimana firman Allah SWT:
“Tiap-tiap yang berjiwa akan menemui mati.”- Surah Ali ‘Imran: ayat 185

Tazkeer-reminder khusus utk diri sy sendiri.
Untuk Farah,best of luck untuk exam.stay healthy!!
Untuk Dr Zt, slamat bercuti.2 bulan tu..jeles nye :(
Thanks utk suggestion ‘embun hidayah’ + ‘last breath’
Buat diri sendiri, u’ve to be strong!


Comments

Popular Posts