Patrollin' d house

Bismillahirrahmanirrahim-

2 mac 2010
Alhamdulillah ala kulli hal..alhamdulillah-syukur amat kerana housemates sy tidak ape2
sewaktu pencuri tu sedang menggeledah rumah,tingkat bawah.
7.30 am : sy dan 5 org rakan yg lain bergerak ke kelas.
9.25 am : housemate sy seorang lg call “ade orang masuk rumah”
Terus hilang rase lapar-selera nak breakfast. Nak text msg pun tangan terketar2.
Mase tu fikir lattop. Alhamdulillah, kesemua lattop 7/9 selamat, pencuri tu tak naik tingkat atas rumah.
Tv,printers,cameras dan semua barang berharga lain selamat.
Cuma 2 handphone housemate sy yg hilang..sabar ye mimie, ade rezeki yg lebih baik menanti,janji smua yg kat rumah selamat.
Yg scary nya, pencuri tu amik sejambak kunci mimie.kunci sejambak tu merangkumi whole set kunci utk rumah.
1st step, sy dan zulaikha pergi beli ‘mangga’ yg okey sikit..
Polis datang dan wakil owner rumah pun datang – check ape yg kena repair dan lain2.
Sungguh hari ni fikiran kami semua blurr,takut,fikir macam2..
Sy dan zue skip 1 class+mentoring disebabkan nak jaga rumah sementara yg lain meneruskan kehidupan seperti biase.  Nadia skip semua class – trus attach kat rumah. Settle ape yg patut.
Petang tadi juga dapat sms rumah classmate sy turut kena pecah masuk dan 3 lattop hilang.
Ade hikmah disebalik ape yg berlaku, nak suruh sy dan housemates yg lain lebih berhati-hati.

- thanks to seniors yg datang tadi + yg bagi rantai besi tu.
- ape yg berlaku hari ni mengingatkan sy sewaktu ramadhan 1999,rumah kt kb pun kena pecah masuk n sangat teruk..
- bermula esok,lappy akan dibawa ke mana2 saja. tak berani dah nak tinggal kat rumah,camera pun..
  err..tak pelah beg extra berat, precaution.
- i start to not really trust all those pak guards...local people pun dah tak leh nak caye skrg ni.
- malam ni mmg 'patrol' rumah la..

- be careful ye kawan2-


Comments

fareha azhar said…
bahaya laa..alhamdulillah semua org ok je..kena hati2 ye..
iLiYamashita said…
wa... gler la... nnt blaja silat cekak tau!!! its better dari taekwondo. psl die defense. taekwondo more utk attack. tapi.. hm.. blaja je la dua2. simpan kayu hoki ke ape ke kat dlm bilik. ape2 jd leh gne. wisel pn kene ada gak. incase of emergency tgh2 malam, leh alert org len.
kasih dania said…
insyALLAH, wa,smoge kita sntiase dilindungiNYA...kite wt ape yg ptot tuk keselamatn sume org ye...=)
ade hikmah
terjadi ni...=)

~ mnjadi seorng plajar sekolah smule dgn mmbawa beg sekolah...heheheh...best..rindu zmn sek...=)
najihah iman said…
fareha~
alhamdulillah smua x ape2..thanks ye
mmg kena extra hati2 skrg ni

ili~
btull2..zue pun cakap bnda yg same
kena ade kayu hoki@besbol tu :D
wisel pun ade..kena cari balik ni
precaution

fathin~
adeh..smua org tgk-tnye asal mcm budak skolah hr ni...:D
zT said…
wa, be careful lah, ak bc ni pun cm da naik gerun, teringat dorm e-31 2006

Popular Posts