lukisan alam



Bismillahirrahmanirrahim-

Hidup tidak selalunya indah
Langit tak selalu cerah
Suram malam tak berbintang
Itulah lukisan alam
(Begitu aturan Tuhan)

Jadilah rumput nan lemah lembut
Tak luruh dipukul ribut
Bagai karang di dasar lautan
Tak terusik dilanda badai

Dalam suka hitunglah kesyukuranmu
Dalam senang awasi kealfaanmu
Setitis derita melanda
Segunung kurniaanNya

Usah mengharapkan ke segalanya
Dalam perjuangan penuh pengorbanan
Usah dendam berpanjangan
Maafkan kesalahan insan
(Begitu ajaran Tuhan)

Hasbiallah, Hasbunallah
HasbiRabbi jalallahu Ya Allah

Dalam diam taburkanlah baktimu
Dalam tenang buangkanlah amarahmu
Suburkanlah sifat sabar
(Di) dalam jiwamu itu


Jumaat pertama bulan mac yg sungguh menguji kesabaran-kekuatan.
Pagi2 sy dan housemates bergerak ke kelas dgn aman,
Fikiran semua tertumpu pada ‘lab test’+’quiz’
Namun ape kan daya, hidup adalah rentetan kemahuan dan ketentuan.
Around 10+ di luar rumah sy suasana sedikit kecoh.
“Rumah kena pecah masuk lagi” sangkaan kami tepat.
Semalam rumah senior, hari ni rumah kami.
Polis datang namun tidak dapat membantu ape2.
Kata-kata pak guard yang lagi menyakitkan hati.
Terus ke giant, beli apa yg patut.
Uncle rumah datang membaiki ape yg rosak.
Konklusinye, tiada ape yg hilang, namun jiwa kami sungguh tak tenteram.
Tenang njwa, ape yg berlaku ade hikmahnya.
Allah ade bersama2…doalah kepada Dia Yang Maha Pengasih.
Ya Allah,I seek refuge with you to protect me against all the evils within.
"Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman." ( al-Imran:139)
- utk pertama kali, sy punya kayu besbol. juga ade kayu hoki utk syak
- tidur bertemankan besi di sisi.
- spinal nerves dan cranial nerves yg terbang jauh hati dgn sy >.<
- lukisan alam yg resembles perasaan sy skrg -_-
- schedule final exam dah keluar. +_+
- nn,stay strong! :) 

Comments

fareha azhar said…
ade hikmah di sebalik stiap sesuatu..moga kite semua dpt yg trbaik, insyaAllah..
Sarina Zulkifli said…
eh rumah kene pecah masok?
laa, berturut turut pulak tu.
rumah senior tu pon just hilang bende je ke? tk cedera ke ape?
hish, takpe2, sabar yea. n BE STRONG najwa!


ade hikmah tu :)
Cik Akma said…
trauma? of kos. be strong!
Allah menguji kalian.
najihah iman said…
fareha~
yap.ade hikmah semua ni :)
inshaAllah.

sarina~
hilang bnda.the rest safe.alhamdulillah..
yeah,coolio jek

cik akma~
little bit trauma ^.^
ade lah tu sebab musabab umah kte org d chosen one..
may Allah protect us~

Popular Posts