learn to learn


Bismillahirrahmanirrahim-

          Msia’s getting hotter..days’re getting busier..and some of us’re becoming more n more stressed out.Stress-pressure-tensi(fav word klu tgh stress)..-_-
feb 2010’s going to end.tutup buku utk bulan feb. kalau unit kewangan msti kena audit tu audit ni.
mac bakal bermula..see,time flies so fast..masa terbang sangat cepat, sy je yg masih terkedek2 mcm itik.slow lg…err..i used to walk paling laju among my cliques, used to settled my kerja very quick..but then now, buat kerja sket cover dgn rehat.heh,tak de kemajuan mcm ni !
march’s 1 of d paramount month to me.final exam’s coming again…adeh, sebut je exam kepala mcm spiraling je…cool nn,prep elok2-work out on it to the max..n let Allah take care the rest.
          Last Thursday, I went to hosp selayang..visit few departments there.learnt a lot of things that day-physically n mentally.
“kalau setakat nak glamer, baik tak payah. U need to be dedicated. U need to be very careful. Assume patients as your loved one..if u transfuse the wrong blood to wrong patient..ur patient died.” – Dr Kalai,-pathology dep. She has a great enthusiasm for this medical field..n yes,what I got that day boost my spirit to the highest level.boost myself to work harder..a right booster at a right time after a week break ^_^



*Menuntut ilmu perlu ikhlas kerana Allah*
“Barang siapa menuntut ilmu yang dipelajari hanya kerana Allah sedangkan ia tidak menuntutnya kecuali untuk mendapatkan mata benda dunia, ia tidak akan mendapat bau syurga pada hari kiamat.” ~(Hadis riwayat Ahmad, Abu Daud dan Ibnu Majah)
Daripada Abu Darda' r.a., katanya: "Saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Sesiapa menempuh suatu jalan untuk mencari sesuatu ilmu pengetahuan di situ, maka Allah akan memudahkan untuknya suatu jalan untuk menuju syurga."
"Dan sesungguhnya para malaikat meletakkan sayap-sayapnya kepada orang yang menuntut ilmu itu, karena ridha sekali dengan apa yang dilakukan oleh orang itu."
"Sesungguhnya orang berilmu dimohonkan pengampunan untuknya oleh semua penghuni di langit dan penghuni-penghuni di bumi, sampai ikan-ikan yu yang ada di dalam air."
"Keutamaan orang berilmu ke atas orang yang beribadat adalah seperti keutamaan bulan atas bintang-bintang yang lain."
"Sesungguhnya para alim ulama adalah pewarisnya para Nabi, sesungguhnya para Nabi tidak mewariskan dinar ataupun dirham, hanyasanya mereka itu mewariskan ilmu. Maka barangsiapa dapat mengambil ilmu itu, maka ia telah mengambil dengan bagian yang banyak sekali."
(Riwayat Abu Dawud dan Termidzi)


 On a side note,
-      - Sekarang musim panas,cuaca tak menentu..minum air masak bnyk2.
-     -  Assignments,tutorials,lab reports,tests adalah daily dose yg memperkuatkan sistem imuniti badan towards facing the exam. :)
-     - Untuk tiap masalah@ujian yg melanda, ingatlah Allah..kukuhkanlah ikatan pergantungan kita padaNya.
d
-    -  Be strong and have faith.




Comments

zue anak sudin said…
kite kena biasekan ngan sibuk2 n stress2 ni kan? b'coz after this goin to be harder. adduuuss...

chaiyok wa! gud luck final exam! :)
Cik Akma said…
shah alam mmg panass skrg :(

Popular Posts