jumaat ^.^

Bismillahirrahmanirrahim-




this'll be d 3rd post titled 'jumaat'.
yeah,i like friday..there're many reasons why i love jumaat.
Daripada al-Barra r.a katanya : “ Di kala seorang lelaki membaca surah al-Kahfi tiba-tiba ia melihat binatang peliharaannya berlari dan ia melihat bagaikan sekumpulan mega atau awan lalu ia datang menemui Rasulullah SAW dan menyebutkan mengenainya kepada Rasulullah SAW. Lalu Rasulullah SAW bersabda : “ Itu adalah as-Sakinah (ketenangan) yang turun bersama al-Quran atau turun di atas al-Quran.” Al-Bukhari, Muslim dan at-Tirmidzi .


bila hari jumaat, kite digalakkan untuk recite surah al-kahfi.dari zaman sekolah lagi, sy dididik utk baca surah ni..kalau solat subuh tiap jumaat, imam solat subuh mesti recite surah as-sajadah.rindu pulak nak dengar suara kak tiqah recite surah ni. setiap surah tu ade kisah tersendiri. diri sndiri masih belum mampu untuk tadabbur tiap2 surah..awal minggu feb scan through surah at-taubah.ya, banyak hikmah-soothing je jiwa. :)
cuti seminggu ni, jom2 same tadabbur surah al-kahfi pula. kalau orang tanye surah al-kahfi tu pasal ape, yg terlafaz hanya : ia kisah pemuda-pemuda beriman, berserta kisah Dzulkarnain,juga peringatan tentang hari Kiamat.titik.itu je yg mampu sy cakap.-_-
kalau tanye tentang Harry Potter-Twilight-John Grisham : laju je xplen.lengkap.
Hii...terukkan? novel tebal2-magic2 tu bleh lak baca dengan laju+semangatnye.Haish..
kena ketuk dgn scalpel ni.
*pencerahan*
still remember my previous2 post regarding a statement : 'pencerahan' ?
a very short intro, pencerahan bukan fasa nak cerahkan skin ke ape...
it's all about improving myself.
"kehidupan ni tak lain kecuali permainan dan hiburan,sedang akhirat itu hidup yang sebenar,andai mereka mengetahui."- [29;64]
inshaAllah, tomorow i'll be back home.happy to gather back with d rest of my family.
semua adik bradik balik berkumpul.redha jelah tak dapat join majlis cukur jambul 3 org ank saudara baru serentak.majlis belah pagi-sy malam br smpai kb -_-
manfaatkan seminggu ini sebaiknya.
have a good life,frends :)


may Allah bless~

Comments

Iman Aisyah said…
Salam..
akak pun suka juga hari jumaat..
lagi2 teringat kat kisas dulu:D
nak tulis entry tajuk hari Jumaat juga lah..

nak balik kg kelate ke?
rinduu nya kampung halaman!
najihah iman said…
iman aisyah~
wsalam sist..:)
jumaat kt kisas memang touchable lah,

yap,balik klate esok =)
izzati said…
jumaat...suka suka. dari dulu hingga sekarang. for thousands reasons :)

eh2...dah sampaikan? happy homey! :P

Popular Posts