lintang

Bismillahirrahmanirrahim-


"kita semua harus punya cita-cita, dan sekolah inilah perjalanan itu kita mulai," - Lintang
"kita harus sekolah," ujarnya lagi.
lintang cukup memberi pengaruh dalam hidup sy..
disebalik susuk tubuh kecil ini, Lintang mempunyai jiwa yang cukup besar. Setiap hari, beliau mengayuh
basikal lebih 80 kilometer melintasi buaya-buaya ganas di Pulau Belitong..

filem laskar pelangi adaptasi dari buku-buku Andrea Hirata ini memberi inspirasi, menguatkan diri.
hari ni, sy berhadapan dengan 3 pop-quiz..paling menarik, jawab quiz sorang2 dalam bilik meeting.
thanks to Dr Srinivasa sebab dia menguatkan semangat sy yg hampir lumpuh dek letih kerana
bau formalin yg sangat-sangatlah tajam. alhamdulillah, oral quiz dengan dr mohan berjalan lancar.
thanks juga untuk Dr Mohan yg push sy untuk terus work out differentiate trunk-cord-nerve kt bahagian upper limb.
Selesai quiz seorang diri, kepala terus melompat ke 'lactation dan female repro tract' yg tak sempat nak
cover betul2..petang tadi ade class dengan Dr Fatima. class yg mana buat semua budak kaku-fokus amat-
takut-etc etc. dan alhamdulillah everythings turn out well..


ya, minggu depan exam. dan sangatlah banyak benda nak kena khatam.
dengan assignments, tutorials, reports yg tak pernah berhenti - masa utk self study mmg limited.
kalau dulu, rajin jugak berchenta dengan Guyton, sekarang..sgt terbatas.
jangan pernah berhenti..jangan pernah mengalah..jangan mudah melatah.
'sacrifice' tu kan dah jadi daily-vitamine dose..
terus melangkah dan melangkah!


"jika Allah menolong kamu, maka tak adalah orang yang dapat mengalahkan kamu, jika Allah membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), maka siapa yang dapat menolong kamu (selain) dari Allah sesudah itu.." [Ali-Imran;160]

Comments

zue anak sudin said…
terasa sangat busy skg. tp, dating asyik ok je aku neh~ huhu... =p
NajwaNajihah..

suke tgk wa mcm ni..
sentiasa semangat & optimis.
semoga urusan wa dipermudahkan Allah..

wa tetap wa. huhu.. go go gurl ;)
najihah iman said…
zue~
ko mmg..spend mase sebaiknye eh..
nikmati every second! hihi~

shah~
syukran shah..
go go gurl..heheh i like!
bicarakalbu said…
Salaam..

hope you're doing great.. me too, super duper busy~ tapi ingat, kerehatan sebenar seorang mukmin tu hanyalah ketika 2 belah kakinya telah menjejak ke dalam pintu syurga~

All the best sis.. :)
najihah iman said…
wsalam sist~

syukran for the meaningfull words..
may Allah bless~
Zafeer said…
wa..ko tau,act aku da lama 'dibius cinta'ngn LINTANG..turut inspired by him..hehe..
tvocalize said…
najihah iman...
teruskan bersemangat neh? and iluv lintang too..sgt semangat tp kan kesian dia xdpt nak trus belajar. at the end jd cm2 :( bersyukurlah kita ni..

Popular Posts