tidurness

Bismillahirrahmanirrahim-

Alhamdulillah ala kulli hal..sy masih mampu melakukan aktiviti2 seharian..bersyukur kerana Dia masih mengurniakan sy nikmat kesihatan…jauh di sudut hati, timbul jua rasa risau..H1N1 yg makin kritikal di Malaysia…sehingga pagi tadi, angka kematian berjumlah 41..besar bukan. Tak kira tua atau muda, swine influenza ini datang tanpa diduga. Atas ape yang berlaku, pasti ade hikmah. For Him knows the best.

*Imsomnia*
“Insomnia dapat diertikan sebagai suatu keadaan yang mana seseorang mengalami kesulitan untuk tidur atau tidak dapat tidur dengan nyenyak. Rata rata setiap orang pernah mengalami insomnia sekali dalam hidupnya. Bahkan ada yang lebih ekstrim menyebutkan 30 – 50% populasi mengalami insomnia.

Insomnia dapat menyerang semua golongan usia. Meskipun demikian, angka kejadian insomnia akan meningkat seiring dengan bertambahnya usia. Hal ini mungkin disebabkan oleh stress yang sering menghinggapi orang yang berusia lebih tua. Disamping itu, perempuan dikatakan lebih sering menderita insomnia bila dibandingkan laki laki.”

Ini yg sy risau-takut skrg.mintak jauh dr imsomnia. Semenjak 2 menjak ni..within 2 weeks, sy sangat susah nak lena. Walau angka dah near to 3.00 pagi, mata sy still fresh….biological clock sy berubah dgn drastik. Aduh..
Dalam 3 hari ni..lg obvious..hurm…stress?! makan sblm tidur?! Terlalu kuat berfikir?! Uhu..
I need to refresh my minda tonight..moga neuron cells dpt bekerja dgn lebih baik..kalau dulu..near to 1am sy dah rase mengantuk…kini pukul 1 pagi still cergas..minda mampu bekerja lagi- ini mgkin 1 anugerah juga, perlukan bnyk masa utk menelaah-membaca.
Sy dah pun scan through tips utk cure this thing.. moga slps ini, biological clock sy kembali normal..
Skrg wktu tidur sy sgt singkat ..bangun ttp awal pg memandangkan class bermula jam 8am.

dan sy juga mesti rajin exercise lps ni..

nota kaki : kasut sukan dh tamat tempoh..kena bli baru :)

Comments

puteribonda said…
salam

erk..
insomnia?
dyer berkaitan ngan stress ker?
anyway, caner nak elakkn insomnia nie ek?
lagi satu, insomnia nie efek kesihatan kita tak ek?
anayla . said…
eh,jangan risau!
tu bukan insomnia .
yana nih lasum x tido mlm.
pagi baru raso ngantuk .

eheee .
budak archi x normal !
najihah iman said…
nisa~

kuat bfikir-stress leh jd punca
gn mkn 1 jam b4 tdo...
exercise-jgn kuat bfikir dkt waktu2 nak tdo..
nnti kte post pasal tips dia ye...:)

yana~
eh..yana tu pelik lajok..=P
k.njwa ni tdo x cukup..mujur dlm class ok..
just i need to be normal..like dolu2 la..^_^
btw..thanks eh...
tvocalize said…
susahnyer camtu..
alhamdulillah tak pernah alami.
except kalu terlepas time tidur, lepas tu mmg susah nk tdo. tp esoknya ok balik... :)
tenangkan fikiran b4 tidur + cuba minum susu
sodap...
najihah iman said…
zati~

:) thanks ye..
ni ala2 nk jadi mcm edward cullen dlm twilight..x tdo lgsg..=P
lps ni mmg kena slalu mnum susu..

Popular Posts