half month

Bismillahirrahmanirrahim-

Setelah seketika blog ini sepi, bnyk perkara berlaku..
Terdahulu..sy ingin menghadiahkan alfatihah buat arwah nenek yg telah kembali ke rahmatullah pd hari Rabu 29 julai lalu.
Cukup seminggu Dia pergi.

Dan malam ini, malam nisfu syaaban..

Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri." Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

buku catatan lama(within a year) diangkat ke langit dan diganti dgn buku catatan baru,moga nisfu syabaan tahun ini membuka lembaran baru dalam diari kehidupan kite.

nota buat diri : apekah setahun ini lebih baik dr setahun yg lalu?!

salam nisfu syaaban :)

Comments

Popular Posts