Seek out

Bismillahirrahmanirrahim-

Entry lewat malam. Err..x lah lewat sangat..near to 12 midnight. Rase macam nak post sesuatu hari ni.
Ya..hari ni hari jumaat, esok masuk hari Sabtu. Saya suke hari jumaat..kenape? class x banyak ke? Hari berehat2 ke? Tidak. Schedule untuk hari Jumaat…tidak ringan. Tetap full, dari pagi hingga 6.30 ptg. Maka, tak boleh nak kata hari rehat juga. Tetap sama. Cuma saya suka…kalau hari jumaat, tengok para muslimeen berpusu-pusu ke masjid. Kalau setiap waktu macam tu kan…bagusnye. Dari tingkap bilik sy,dari meja kerja sy, boleh lihat kanak2 sedang membetulkan songkok- kopiah. Ade pula sekumpulan adik-adik pusat tahfiz yang kelihatan serba putih. Bercahaya je wajah-wajah mereka.
Hari ini berpeluang melihat mereka. Minggu-minggu akan datang mungkin stay back di kampus sahaja-

Sambil tunggu azan solat zuhur tengah hari tadi, sy sempat melawat blog salah seorang sahabat, Arine.
Hampir setiap kali sy online, sy akan stop and stare dekat blog dia. Her experience..her words yang membuka mata. Membuka minda. Dan hari ini…saya jumpa sesuatu lagi. Ayat yg sy msukkan dalam list penguat semangat. Thanks Arine. I’ll share all those words one day.

“Seek out that which benefits you, seek help only from Allah and never say you can’t do it…” - Saheeh Muslim

Hari ni nak enclose hadith ni. Carilah apa yang member manfaat kepada kita, mintalah pertolongan hanya kepada Allah dan jangan pernah kata..kita tidak boleh buat ssuatu.

• If you are sincere and you want to really increase the quality of your solat – seek out the means of doing so! ( the very 1st example)
• Don’t forget that help comes only from Allah…so trust in Him and Him Alone
• Having trust in Allah means working, rolling up your sleeves, and grinding it out
• You can increase the quality of your prayers, know you can, regardless of the obstacles that stand in your way.


Emphasize utk diri sendiri. Usia remaja yg singgah hanya sekali, kalau ikut Bicara Addin di TV 1 waktu 3 petang td,dalam 1 hadith , di akhir zaman ni akan kelihatan 1) wanita-wanita yang melampaui batas 2) anak muda yang musnah.
Being a girl and one of the anak remaja, sy minta jauh dari semua itu.

Back to the hadith, Solat jadi contoh utama. Sebab sebelum kita mengorak lebih jauh, kita reflect dulu solat kita. Solat yg mana sebagai alat untuk kite berhubung dengan Dia. Apa kata, amik masa sekarang ni.. Take the time right now to give yourself a rating from 1-10 on the quality of your solat. Check dari segi fard prayers, punctuality, and concentration. Give your self a rating from 1-10 on each factor.. dan kita tengok lah dari segenap sudut.



I remind myself and call my other friends, mari lah kita sama2 reflect balik solat kita. =)

p/s : Don’t brush this off as nothing! If you are committed and sincere…do the exercise now…work comes with the territory.

Comments

Popular Posts