new episode ^_^

Bismillahirrahmanirrahim-



Alhamdulillah..dengan izinNya, hari ni bermula episode sy as pelajar bachelor. Sebenarnya, bermula dari minggu lepas lagi..tp sy rase officially begin today. Dengan beberapa kali pertukaran schedule, subject, lecturers. Within 2 weeks, sy cuba mengumpul balik semangat utk kembali blajar-nak motivate balik diri yang masih lagi dalam mood cuti. Susah juga bila semangat dah low sangat2…nak charge tu take time.-_-

Teringat balik ayat-ayat zt hananin kat blog dia ( few weeks back), ayat-ayat yg buat sy terfikir..merenung kembali sejarah pendidikan sy (sy budak biase2 je)...menyoal kembali hati..adakah ini jalan yang sy mahukan..am I capable of doing this course? Kalau umur panjang,dengan izinnya- 6 tahun ni focus untuk amanah yg ini. Very long journey to go. Dia Yang Maha Kuasa, Yang Maha Mengetahui dah fixedkan jalan ini utk sy. Laluilah jalan ini sebaik mungkin..mujahadah . The very first thing that I should do now is refresh my aim-either for short or long term. Re-arrange and re-program balik diri sndiri. Bab kata zati lagi,usah pandang ke belakang..maju dan terus maju ke depan.

“Hatiku terasa sedih saat menanggung derita
Namun terkadang kesengsaraan bagiku
Ada hikmahnya
Begitu banyak hari
Yang diawali dengan kesusahan dan kesedihan
Namun berakhir
Dengan kesenangan dan kegembiraan
Aku tidak merasa berat
Dengan kesusahan yang menimpaku
Kerana aku yakin
Akan ada jalan keluar di balik kesusahan”
– La tahzan

“Jika hidup ini seumpama rel kereta api dalam eksperimen relativity Einstein, maka pengalaman demi pengalaman yang menggempur kita dari waktu ke waktu adalah cahaya yang tercampak jauh ke dalam gerabak di atas rel itu. Relativitinya adalah sebanyak mana kita dapat mengambil pengajaran dari pengalaman yang tercampak jauh itu.”-Edensor

Ya,kisah silam yg sudah ditinggalkan..kisah silam yg mendidik-mengajar sy sungguh2 tentang erti kesabaran-erti ketabahan and the greatest gift, I learned to accept the fate determined by Him and be thankful with everything that had happened…sungguh, itu pengalaman paling berharga. Tahun 2008 tahun kritikal bwt diri seorang najihah iman -_-
Okey,tak nak post ni dalam nada sedih2..kata seorang rakan,ceria-ceria selalu. =)
Dan kata2 kata bawah ni sgt2 terkesan kot..

“biar kita anggap hari ni hari terakhir kita hidup
jangan kisah sangat dengan yang lepas
jangan termimpi2kan sangat dengan yang akan datang
kita usahakan ape yang kite ade
kita usahakan masa yang kita punya”
“rancang sebaiknya hari
jadikan sesaat macam seminggu
jadikan seminit macam sebulan”
- a friend

ayuh,berjalanlah di bumi Allah ini..kutiplah mutiara2..ilmu sesungguhnya, seiring dengan niat yg suci..menuntut ilmu itu ibadah,menuntut ilmu itu 1 jihad. Teruskan perjuangan.

“Bercita-citalah..pancangkan cita-cita itu setinggi mungkin, iringi dengan kesungguhan,perjuangan dan pengorbanan untuk mencapainya. May Allah bless us dengan memperkenankan cita-cita itu”-Rooftop Rant,Hlovate.

“The strong believer is better and is more beloved to Allaah than the weak believer, although both are good. Strive to attain that which will benefit you and seek the help of Allaah, and do not feel helpless.” (Saheeh Muslim, hadeeth no. 2664)

Sy nak enclose tagline dari,Imam Zarnuji, as states in (Instruction of the Student),salah 1 drpd bukunya.
".strive for the pleasure of God, the abode of the Hereafter, the removal of ignorance from himself and from the rest of the ignorant, and revival of religion, and the survival of Islam.".

Foremost of the thing, moga NIAT kite untuk menuntut ilmu sentiasa bersih,suci dari other nawaitu..bukan sebab nak show off, nak kaya, nak femes atau any other reason..tp kite blajar sebab seeking..searching for His blessing.

Last but no least…keep praying.
Serahkanlah segala peristiwa yang kita alami kepada ALLAH s.w.t

“Jangan pernah berhenti berdoa. Doa itu bukan sahaja ibadat, tetapi talian hayat yang mengakrabkan kita dengan Yang Maha Pencipta dan akrabkan kita dengan insan-insan yang kita doakan. Doa mendekatkan yang jauh, doa mengakrabkan yang dekat, doa mengukuhkan ikatanyang ada, doa meleraikan kekusutan, doa mengamankan yang bergelora dan doa menyelesaikan persoalan yang mendera.”

May Allah give us guidance to follow the path of the ummah of Muhammad s.a.w

-learn to learn-

Comments

Popular Posts