Laskar Pelangi

Bismillahirrahmanirrahim-

Menghabiskan Edensor,buku ke3 tetralogi laskar pelangi waktu cuti ini dan semalam menonton cerita laskar pelangi buat kali pertama..sungguh,sangat2 menarik. 11 orang sahabat kecil yg sangat2 bersemangat..dan betapa indahnya persahabatan mereka..ipang dan ikal, 2 orang sahabat kecil yg sgt2 inspiring sy.

*Edensor*
“Dia ingin mendaki puncak cabaran, menerjang batu granit kesulitan, menggoda marabahaya, dan memecahkan misteri dan sains. Dia ingin menghirup pelbagai pengalaman lalu terjun bebas menyelami labyrinth liku-liku hidup yg hujungnya tak dapat disangka..”

“Dia ingin ke tempat-tempat yg jauh, menemui beragam-ragam bahasa dan berbagai-bagai bangsa. Mengembara dan menemukan arah dengan membaca bintang-bintang di langit. Mengharungi padang dan gurun-gurun, melepuh dibakar matahari, terolang-aling dihentam angin, dan menciut dicengkam dingin.Impikan kehidupan yg menggetar dan penuh dgn penaklukan”

Buku ke3 ini buat sy terfikir..reflect sesuatu.Sy ingin jadi Arai..ingin jua jadi Andrea.berusaha sungguh2. Dari buku pertama lagi, mereka tidak takut untuk bermimpi…dan mereka tidak takut untuk bercita-cita.
Kerana dengan mimpi itu sy kira ia mampu menggerakkan kite utk bertindak sesuatu…

Here goes the book..







Hari ni dah 1st Rejab..
august ni dah nak msuk ramadhan..ya Allah, masa yg laju meninggalkan kita.
move into rejab, perlu untuk koreksi ssuatu.

p/s : menjadi arai@andrea...i'm moving into something!
another part of mylife's just begin..
May He will always be by our side in every step we take..inshaAllah

Comments

zT said…
ak dgr lgu+bc post ni,mcm best jh story..nk bc jgk~
huuhu =]
najihah iman said…
:)
best T..
kalah siri harry potter..
hehe
Cik Akma said…
yg lagu laskar pelangi by nidji tu ade kaitan kahh? :D
najihah iman said…
ade..tu lg tema citer ni lah..
=)
tvocalize said…
salam.. macam best crita laskar pelangi 2. nak tgk tp xda kesempatan lagi.

Popular Posts