Optimislah...

Bismillahirrahmanirrahim..




Alhamdulillah ala kulli hal* Baru shja scan through-ziarah blog sahabat2..senior-
Ade yg tgh happy,sdih,tension,boring dan pelbagai perasaan lagi.apepun syukur atas segala kurniaan Allah.Baik tgh bahagia@berduka,semua itu datang dariNya-
Belajar utk sntiasa bersyukur.Kata seorg kwn sy-ismuha Nisa,bersyukur itu jauh lg susah dari bersabar.Bile fikir,btull gak-Kadang nk sebut Alhamdulillah tu pun susah..Bile something bad happened barulah nak koreksi diri balik..Kalau tgh heppy-trus lupa Dia.Ya Allah..minta jauh..
By today,dh seminggu semester 3 bermula.dan ini adalah semeseter terakhir utk foundation sy.
I’ve had emotional prob last week..semester 3 bermula dgn result semester 2 yg teruk.Ujian lagi.
Like I said in the previous entry,ujian itu anugerah drNya-utk sy baiki lagi diri.Banyak mistakes yg dh dibuat sblm ini.Looked at the different side from d ujian..

Islamic studies*
Hari ni 2nd class utk islamic studies.Ustaz smpat share 1 hadith sblm class dismiss.It’s all about niat.Hadith pertama dari hadith 40.

" Dari Amirul Mukminin Umar Al-Khattab r.a katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : - ' Hanyasanya amalan-amalan itu adalah ( bergantung ) kepada niat, dan hanyasanya bagi setiap manusia itu apa ( balasan ) yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya itu adalah kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia yang ingin ia memperolehinya atau kerana seorang perempuan yang ingin ia menikahinya, maka hijrahnya itu adalah atas apa yang ia berhijrah kerananya.'

Kata ustaz,check balik niat belajar tu mcm mana.Belajar nk pass exam je,mana ilmu nak masuk.
Kata-kata ustaz sy itu ade btullnye.Kdg niat-matlamat nak blajar tu terlari dr apa yg asalnya diniatkan.Emphasize for me,myself -_-
Though dat I’m not dat late to repair-renew my niat utk blajar ni.Ya Allah…help me~
Alhamdulillah,by few days ni semangat sy pulih kembali. Semoga sy trus bsemangat utk belajar.
Thank you Allah.
Terima kasih juga buat Miss Lela(my current chemistry 2 lecturer +my mentor).

On a side note~
SETIAP KESABARAN AKAN DIGANTI DENGAN KEMENANGAN
SETIAP KEDUKAAN AKAN BERGANTI DENGAN KEBAHAGIAAN
SETIAP PERPISAHAN PASTI BERMULA DENGAN SATU PERTEMUAN
SETIAP YANG BERAKHIR AKAN BERTUKAR DENGAN SUATU PERMULAAN
SETIAP KEJADIAN TUHAN PASTI ADA HIKMAHNYA... ......... .
Saya Ada satu epal, anda Ada satu epal. Kita tukar epal, anda Ada satu Dan saya tetap Ada satu.
Jika anda Ada satu ilmu Dan saya Ada satu ilmu, kemudian Kita tukar ilmu tersebut, anda Ada dua ilmu Dan saya Ada dua ilmu

-belajar untuk belajar-

Comments

Anonymous said…
salam

Dulu, masa kita kecil-kecil
Cikgu agama selalu berpesan,
hidup ini bagai hari penganugerahan, yang mana...
belajarlah untuk belajar
mahulah untuk mahu

Katanya, nanti...
Disarungnya jubah keimanan
disulamnya niat ketuhanan
disimpan dalam koceknya segenggam usaha, penentu kesabaran...

Tambahnya juga, kita akan...
Berdiri tegak, mengadap kiblat kita
Tetap tenang, sabar, ceria itu kita
Tersenyum, kata Nabi, sedekah kita
Semuanya untuk Dia, bukan kita
Kerana Dia, adanya kita ~

:)
najihah iman said…
"Katanya, nanti...
Disarungnya jubah keimanan
disulamnya niat ketuhanan
disimpan dalam koceknya segenggam usaha, penentu kesabaran.."

really nice wordss..
merci*

Popular Posts