blajar utk blajar

Bismillahirrahmanirrahim



Tensi..-_-
Ntah knape sy agak tensi..srabut..
Perhaps sbb bnyk sgt keje..(bnyk sgt ke?!-ssuai lah gn peringkat umur ni,dpt tugasan semi btimbun2 tu,nk end foundation yer dgn baik,maka tempuhi ia dgn penuh kesabaran…b strong please)
Alhamdulillah,during genetics class td,lecturer selitkan dgn sedikit tazkirah..
Blaja td,dna replication ni klu dlm eukaryotes dia x berlaku bnyk kali,only one origin of replication per chromosomes,then sy punye lecturer pn relate kn dgn study,she said- “kalau stdy genetics tu,make sure fahamkn btull2 subtopik2 tu,jgn baca kejap lompat pula ke chemistry,pastu lompat balik dkt genetics-mmg serabut la macam tu” simple sentences,tp ade kebenarannya.
Sungguh,menuntut ilmu itu perlukan ketabahan..kesabaran.
Like dna replication,sbb dia replicate sekali je,so dia amik masa yg lama.tp hasilnya,Subhanallah,setiap dna yg Allah create ni sgt la well organized,perfect!
so,no matter how hard is it,how harsh it could be- b strong please,ini jihad kita kan?!

Sy sungguh x suka perasaan marah-dimarahi-memarahi,x suke tension-stress-pressure.Huh,mana ada yg suka kan?! so,dlm keadaan emosi yg skejap hot,skejap cold ni..skejap ups skejap down,lets cool down ourself…blaja utk conduct diri sebaiknye..all the busyness are like tarbiyah from Him.

“Wahai Tuhan kami,berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami (ini).” –Al Kahfi:10-

“Ya Tuhanku,tambahkanlah kepadaku ilmu pengetahuan.” –Thaahaa:114-

“Ya Tuhanku,lapangkanlah untukku dadaku.Dan mudahkanlah untukku urusanku.Dan lepaskanlah kekakuan dari lidahku.Supaya mereka mengerti perkataanku.” –Thaahaa:25-28-


-blajar utk blajar-

Comments

nisa said…
salam..

uhuhu..
sedihnyer bc..
cam bole rase aper yg kau ngah rasa time nie..

nisa pown penah gak rasa menda2 nie...
serabut sgt..
rasenyer, cam nak bc sumer menda tyme tue..

argh!!

tpkan..
for me..
at this time, better, kamu wat one by one dulu..
selesaikan satu2..
biler da siap satu, t kamu pasti akan rasa relax sket..
btol!
seriusly..

tp, make sure..
utamakan yg prioriti dulu ar..
huhu.. (^_^)

wat one by one..

lg satu, jgnlah cpt tensyen n sedih2..
ingtlah, sumer menda yg berlaku kart dunia nie, ada hikmahnya..

mana tau, ms depan t, kamu ada ujian yg lagi besar n lagi memeningkan kepala compared to this one..

so, anggp jer la apa yg berlaku nie sbgi persediaan ntok kita hadapi ujian yg LAGI BESAR dan LAGI MENCABAR pd masa depan..
hihi..

who knows??

=) **smile**
pulasari said…
salam

maaf kalau tak mampu nak komen panjang macam kawan kita dekat atas ni :)

humm.tenang ye...tenang dan bersahaja. semau masalah pasti selesai

ok, doakan an yang akan tahu keputusannya hari ni, insyaAllah

p/s: wah dah lama nampaknya an tak masuk blog ni
nisa said…
adush..
panjang ker..
hihi..

to empunya blog a.k.a najihah iman..
hihiih.. (^_^)
sori yer..
tak sangka lak terpanjang lak komen kat atas tue..
hihi
najihah iman said…
Salam~

~nisa
sy tersenyum shja mbaca..
syukran ya ukhti..for all the words
hormone tgh unstable..mood pn senang je nk swing..=)

~pulasari
ceria2 slalu..ana ingt je.
merci juga kerana drop by
inshaAllah,pasti baiknye natijah nta..
layyinulharir said…
salam dear~

stay calm..
be cool..

xgne marah2 ni..
byk buruk dr baik dy..

remember fren,

" 1 minute you are angry, you lose 60 seconds of happiness.. "

btol kn2?..
fieqa said…
whoaa..nice post juge..buat bersabar juge yer najihah iman..!
insyaAllah, Allah senantiasa bersama2 kamu..^_^

bersabar lah!!
najihah iman said…
~lien

" 1 minute you are angry, you lose 60 seconds of happiness.. "
gonna to rmmember dis..
dun wory..i'm not dat kind yg EMO..
suke marah2...system bio hang jap..
^_^

~fieqa
thanx ya..
stay away from 'marah'..
yeah,sabar is the best way!
syara said…
yup2..x ske tension..huhhu..skang rilek kt rmah..nnti stadi tnsen..keh3
najihah iman said…
~syara

njoy d left holidays!
once dh kembali belajar,
x de sgt dh nk relax2..=)

Popular Posts