renew your Iman


MEMPERBAHARUI KEIMANAN YG USANG

ان الايمان ليخلق في جوف احدكم كما يخلق الثوب
فاسٲلوا الله ان يجدد الايمان في قلوبكم

“Sesungguhnya iman dlm hati salah seorg antara kamu akan usang dan lusuh spt usang dan lusuhnya pakaian.
Oleh itu, mohonlah kpd Allah agar Dia memperbaharui iman dlm hatimu.”
[HR at Thabrani]


Menghayati setiap patah perkataan through this hadith buat saya berfikir…
Mengingatkan sy pada bumi waqafan,kalau dulu…pasti ade seniors@ustaz@ustazah yg bertanya..
“bagaimana iman kamu?btambah@bkurang?” waktu itu usia 16-17 tahun…masih lg budak2.suruh join usrah-pergi..pendek kata join smua aktiviti yg provided kt kolej.
Alhamdulillah,syukur tidak terhingga krn ilmu2 yg dikutip either secara rela@paksa dulu meninggalkan kesan didalam diri..mnjd panduan utk hari ini dan hari2 mendatang-
Dan hari ini usia sy 18 tahun++..masuk 2009,bakal turn to 19.setiap masa dan ketika,perlu tnya diri sndiri,how’s your iman by yesterday,today n perhaps tomorrow?

“Katakanlah : “Jika kamu benar-benar mencintai Allah,ikutilah aku,nescaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu.Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” –(Ali Imran :31)

Tringat kembali kem ibadah yang sy join awl tahun 2009 ni.
Apa tanda kamu cintakan Tuhan yg ciptakan kamu? Apa tanda kamu cintakan Rasul kamu?
Soalan-soalan yg sepatutnya sy fikir sedalam-dalamnya.

Begin something with an END in mind (phrase ini sy ambil dr sist Amirah )
Sy sgt takut kalau hidup sy selama ini lbih meninggikan dunia.
Always bear in mind-hidup di dunia ini bekalan utk hari selepas itu.here,sy nak kaitkan dgn frasa begin something with an end.Bila nak mulakan sesuatu pekerjaan tu,kita ingat apa effect kt hari kemudian.
Sewajarnya kita memandang urusan dunia lebih rendah drpd urusan akhirat-Check hati balik,see our NIAT baik2.

Like what Rasulullah s.a.w said :

“Lihatlah orang-orang di bawah kamu dan janganlah kamu melihat kepada orang yang lebih tinggi dari kamu.Maka hal itu akan lebih pasti untuk meremehkan nikmat Allah.” (Riwayat Muslim)

Ini adalah urusan dunia,once kita ingat ada org lbih rendah dr kita,maka kita akan mengetahui betapa besar nikmat Allah yg diberikan kpd kita.

p/s : “berusahalah utk menjadi dan mendekati yang benar.” Abu Hurairah

Comments

pulasari said…
salam 3laik

:) bila membaca.semoga semua org Islam mendapat ksedaran yang sama

p/s:jaga diri & jaga iman :)
najihah iman said…
wslm

insyaAllah...
=)
fieqa said…
salam ziarah..nice post..
=)

lets together we upgrade our iman..
betul..
muhasabah setiap masa tentang apa yang telah kite lakukan seharian..hurmm..
moge2 kite digolongkan dlm org y senantiasa mendapat ptunjuk dan rahmat Allah senantiasa..
moga kite trus diberi kekuatan untuk trus berjuang di bumi Allah nie,,

najihah iman,
jage diri ye kat luar..
kuatkan keazaman, even doh, kat luar ni, agak payah!..
ingat janji Allah, Allah senantiasa bersama orang2 mukmin.
jage diri..
May Allah bless u,insyaAllah..=)
lets together we pray for our success in dunia wal akhirah..ameen..
najihah iman said…
fieqa~

syukran ala beautiful words..
beautiful reminder..

may our heart n mind always fresh with iman..
keep on track!

thanx sahabat~

Popular Posts